Balla Mihály

BalassagyarmatCivitas Fortissima tér 2., fsz. 5.2. választókerület
2014 Mar. 20 14:41

„Mindenhol látszik a fejlődés”

Jelentősen nőtt a foglalkoztatottság Nyugat-Nógrádban – hangzott el Balla Mihály és Balog Zoltán fórumán, Balassagyarmaton.

„Mindenhol látszik a fejlődés”

Balla Mihály a vármegyeháza dísztermét zsúfolásig megtöltő hallgatóság figyelmét felhívta arra, hogy a térségben az elmúlt négy év alatt közel 1000 új munkahely jött létre. Emlékeztetett, 2010-ben 19 százalékos munkanélküliség jellemezte Nyugat-Nógrádot. Az elmúlt négy év megfeszített munkájával ez az érték már 12 százalék alatt van – fűzte hozzá. A térség országgyűlési képviselője szerint ez egy óriási eredmény, mely azt jelenti, hogy több mint 40 százalékkal nőtt a foglalkoztatás Nyugat-Nógrádban. A politikus reméli, hogy az a lendület - ami itt elindult - továbbgyűrűzik a megye közepe, Szécsény felé is. Ott is vannak biztató jelek – mondta el.

Balla Mihály aláhúzta, a baloldalnak volt nyolc éve arra, hogy munkahelyeket teremtsen, de ehhez képest 2002 és 2010 között Nyugat-Nógrádban is kétszeresére nőtt a munkanélküliség. Innen kellett visszahoznunk a térséget – jegyezte meg.

Balla Mihály hangsúlyozta, aki ma körbejár Balassagyarmaton, akkor láthatja, hogy a város megújult; ma oktatási, gazdasági és egészségügyi központja a nyugat-nógárdi térségnek. Emlékeztetett a kórházfejlesztésre, a megvalósult oktatási és sportfejlesztésekre, valamint elmondta, évtizedes álma válhat valóra a balassagyarmatiaknak azzal, hogy uszoda fog épülni a városban. Már zajlanak az egyeztetések – tette hozzá.

„Mindenhol látszik a fejlődés”

A képviselő beszámolt arról is, hogy nemcsak a városban, hanem a környező településeken is jelentős fejlesztések zajlottak az elmúlt négy évben. Lépésről-lépésre, mindenhol látszódik a fejlődés – hangsúlyozta.

A nyugat-nógrádi térség 84 településéből 63-nak volt adóssága. Balla Mihály nagyon fontosnak nevezte, hogy a kormány átvállalta ezen települések terhét. A fórumon Balog Zoltán miniszter díszoklevelet adott át Szécsény és Balassagyarmat polgármestereinek az adósságkonszolidációval kapcsolatban. Balassagyarmat esetében egymilliárd 44 millió, Szécsény esetében pedig 464 millió forintos adósságot vállalt át a kormány, így mindkét település megszabadult a teljes adósságától.

Balog Zoltán aláhúzta, a kormány egyik legfontosabb vállalkozása az oktatási rendszer átalakítása volt, ezért is érte az egyik legtöbb támadás. Most már nem egyszerűen oktatásról, hanem nevelésről beszélünk – jegyezte meg. Az emberi erőforrások minisztere fontosnak nevezte, hogy 21. századi tudást adjunk át gyermekeinknek. Felhívta a figyelmet az új Nemzeti Alaptantervre, ahol már pénzügyi alapismereteket és helyes médiafogyasztást is lehet tanulni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha egy ország el van adósodva, akkor oda a függetlensége. A politikus idézte Kossuth Lajost, aki azt mondta: „az a nemzet, melynek zsebében idegen nemzetek kotorásznak, az nem szabad és nem független.”

A miniszter arról is beszélt, hogy ebben a ciklusban már harmadszor emelik a pedagógusok bérét. Ugyanez a helyzet az egészségügyben, és márciusban a szociális szférában dolgozók is bérkiegészítést kapnak. Ezt megengedhetjük magunknak – utalt a politikus az ország gazdasági eredményeire, ugyanis a kormány többször is kinyilvánította, hogy az adósság terhére nincs béremelés.

A fórumon Balog Zoltán kitért a magyarországi cigányság ügyére is. Hangsúlyozta, a jelenlegi helyzetből a tanulás és a munka jelenti a kiutat. Felhívta a figyelmet arra, hogy több tízezer szegény sorban élő gyerek kap ma ösztöndíjat, akkor is, ha kettes tanuló, de időről-időre javít néhány tizedet a tanulmányi eredményein. Ebből a szempontból az előző kormány milliárdokat szórt ki az ablakon, mert akkor is adtak ösztöndíjat, ha a gyerek megbukott – fűzte hozzá.

(fidesz.hu)

Balla Mihály

Balassagyarmat, Civitas Fortissima tér 2., fsz. 5.
eseménynaptár