Balla Mihály

BalassagyarmatCivitas Fortissima tér 2., fsz. 5.2. választókerület
2014 Apr. 4 11:24

A német autóipari beruházások is hajtják a magyar gazdaságot

A magyarországi német autóipari beruházások 2014-ben is dinamizálni fogják a magyar gazdasági növekedést - közölte a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Nógrád megyei Szügy községben szerdán, a Parat Ungarn Kft. új gyára alapkőletételi ünnepségén.


Szijjártó Péter elmondta: az autóipar tavaly 18,3 milliárd forint termelési értéket állított elő Magyarországon, és ezzel az ország az autógyártás egyik európai központjává vált.

A német Parat Ungarn Kft. 2,2 milliárd forint beruházással építi fel az év végére autóalkatrészt előállító műanyaggyárát, amelyhez 800 millió forint támogatást kapott. A település 300 millió forintot nyert el az új iparterület infrastruktúrájának kialakítására.

A német autóipari beruházások is hajtják a magyar gazdaságot


Szijjártó Péter elmondta: az autóipar tavaly 18,3 milliárd forint termelési értéket állított elő Magyarországon, ezzel az ország az autógyártás egyik európai központjává vált.  Az autóipar jelenleg 712 vállalatnál 115 717 embernek ad munkát közvetve vagy közvetlenül az országban - tette hozzá.

Emlékeztetett: 2010-ben a kormány a lehetőséget látta meg a válságban, és azt a célt tűzte ki, hogy az ország az Európai Unió egyik termelési központjává fejlődjön. "Magyarország fölvette a növekedési fordulatot, ma az ipar a nemzeti összterméknek már 23 százalékát adja, ami nyolc százalékkal magasabb az uniós átlagnál. Több mérnököt képzünk, a szakképzést a német duális modellre állítottuk át és a Munka törvénykönyvét is rugalmassá tettük, miáltal az ország a befektetők számára potenciális célterületté vált" - mondta a politikus.

A német autóipari beruházások is hajtják a magyar gazdaságot


Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány 50 milliárd forint ráfordítással hétezer új tanműhelyt szeretne létrehozni, elsősorban az autóipar és annak beszállítói ágazatai számára.

A gépjárművek és haszongépjárművek műanyag alkatrész-gyártásával foglalkozó Parat Ungarn Kft. anyavállalata, a Parat GmbH-nak cégvezetője, Heinrich Krieg az ünnepségen közölte: tavaly eladták kabrió-tetőket gyártó, 140 embert (továbbra is) foglalkoztató szügyi üzemüket szintén német üzlettársuknak, a Magna-nak, ebből építik fel műanyag-alkatrész gyárukat egy szomszédos területen. A teljes beruházás 8,2 millió euróba, vagyis mintegy 2,5 milliárd forintba kerül, amihez 800 milliós állami támogatást kapott a cég.

A termelést várhatóan az év végén kezdik, a dolgozói létszámot 2016-ra 200-ra szeretnék felfuttatni - tette hozzá a cégvezető.

A német autóipari beruházások is hajtják a magyar gazdaságot


Markó Antal, Szügy polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy az 1500 lelkes település határban a három nagy munkaadó, a Zollner, a Magna és a Parat több mint ezer embernek ad munkát, ami több, mint a falu munkaképes lakossága.

Balla Mihály (Fidesz), a körzet országgyűlési képviselője megjegyezte: tizenöt éve folyamatos az érdeklődés a befektetők részéről a nyugat-nógrádi térség iránt, Rétság, Balassagyarmat és Szügy környékén a kis- és középvállalkozói szektor is haszonélvezője a nyugati cégek megjelenésének.

(MTI)

Balla Mihály

Balassagyarmat, Civitas Fortissima tér 2., fsz. 5.
eseménynaptár